Stage-Z

Maakt theater dat je raakt

‘Hijabi Monologen Nederland’ genomineerd voor de Gouden C van het Fonds Cultuurparticipatie

De Gouden C is een prijs voor een door het Fonds ondersteund project dat je ‘mee moet maken’. Alle in 2014 door het Fonds gesubsidieerde projecten komen in aanmerking. De shortlist is samengesteld door medewerkers van het Fonds. Een deskundige, onafhankelijke jury kiest de winnaar. De projecten worden door de jury beoordeeld op innovatie, impact en inspiratie. Gekeken wordt naar in hoeverre een project vernieuwend en inspirerend voor de culturele sector is en welke impact de projecten hebben op de creatieve ontwikkeling van de deelnemers. Op 30 mei 2015 reikt het Fonds voor Cultuurparticipatie voor de vierde keer de Gouden C uit.

De vijf genomineerden zijn:

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de opening van de Week van de Amateurkunst op 30 mei in Sittard. De winnaar ontvangt een Gouden Stempel, ontworpen door kunstenares Katia Borghesi en een cheque ter waarde van € 1000,- die besteed mag worden aan het zichtbaar maken van de resultaten van het project.

‘Hijabi Monologen Nederland’
Een voorstelling bestaande uit meerdere monologen door en over Islamitische vrouwen en die in het dagelijkse leven een hijab (hoofddoek) dragen. De monologen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen van vrouwen met uiteenlopende culturele achtergronden. De verhalen inspireren, raken, verbazen, motiveren, zetten aan tot denken, maken je aan het lachen, aan het huilen en luchten op. Tijdens de ‘Hijabi Monologen Nederland’ wordt het vrouw zijn in al haar facetten gevierd. In het najaar van 2014 werd deze voorstelling 13 keer gespeeld op 9 locaties door heel Nederland waar bijna 2.000 bezoekers op af kwamen. Hijabi Monologen Nederland heeft veel media-aandacht ontvangen. Zo werd er aandacht aan besteed tijdens o.a. IKONHUIS en op Radio 5. Ook schreef de Theaterkrant een lovende recensie over de voorstelling en werd er volop over getwitterd.

Stage-Z
‘Hijabi Monologen Nederland’ is een productie van Stage-Z, het producerende huisgezelschap van Theater Zuidplein. Stage-Z wil met haar producties een sterk inhoudelijke bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat. Het theatergezelschap maakt landelijk toerende, professionele theaterproducties over schurende maatschappelijke issues in de (vooral grootstedelijke) samenleving van nu. De thema’s van de producties spreken een groot publiek aan, waaronder juist ook publiek dat zelden of nooit naar het theater gaat. Bij voorstellingen van Stage-Z gebeurt er altijd meer. Binnen een totaalconcept is er onder meer voor en na de voorstelling ruimte voor directe dialoog met het publiek.

De productie ‘Hijabi Monologen Nederland’ is financieel mogelijk gemaakt door British Council, het Fonds Cultuurparticipatie, Gemeente Rotterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, VSB-fonds, het Kf Heinfonds en Theater Zuidplein.