Stage-Z

Maakt theater dat je raakt

Gezocht: eigentijdse levensverhalen van Islamitische vrouwen die een hijab dragen voor de theaterproductie Hijabi Monologen Nederland

Theatergezelschap Stage-Z (www.stage-z.nl) is het huisgezelschap van Theater Zuidplein (www.theaterzuidplein.nl) in Rotterdam. Voor onze gezamenlijke productie Hijabi Monologen Nederland zijn we op zoek naar de diverse, herkenbare, eigentijdse, wereldlijke en spirituele levensverhalen van in Nederland wonende Islamitische vrouwen die een hoofddoek dragen. Wij zoeken verhalen van drie generaties vrouwen met uiteenlopende culturele achtergronden. De verhalen gaan over hun leven in Nederland. In samenwerking met de geïnterviewde vrouwen maken wij er theatermonologen van: verhalen die inspireren, raken, verbazen, motiveren, aanzetten tot denken, je aan het lachen en het huilen maken en als het goed is ze luchten ook op. Vanwege de herkenbaarheid, maar ook omdat het een ander licht werpt op het gangbare beeld van moslima’s in de media.

Hijabi Monologen Nederland gaat nadrukkelijk niet over de motieven om een hijab te dragen, maar wel over het dagelijks leven van een hijab dragende vrouw in Nederland. Lees hier een voorbeeld monoloog. Een vrije bewerking van ‘I’m tired’ van Sahar Ishtiaque Ullah door Anouk Saleming.


JE EIGEN (LEVENS)VERHAAL DELEN!

Heb je een ontroerende, inspirerende, verbazingwekkende, motiverende, hilarische en/of verdrietige ervaring/verhaal en wil je die delen met ons en met anderen? Dan nodigen wij je graag uit ons dit kenbaar te maken via hijabimonologen@stage-z.nl of per post: Stage-Z, Zuidplein 62, 3083 CW Rotterdam.

Uit alle inzendingen worden zoveel mogelijk vrouwen, afkomstig uit drie generaties en verschillende culturele achtergronden, uitgenodigd om samen met Anouk Saleming (scriptwriter) hun verhalen middels een (uiteraard gratis toegankelijke) theaterworkshop gedetailleerder aan elkaar te vertellen. De verhalen worden daarna met groot respect en liefde voor het oorspronkelijke verhaal hertaald tot een prachtige toneeltekst om opgenomen te worden in de verhalenbibliotheek van Hijabi Monologen Nederland, maar altijd met instemming van degene wiens verhaal het is. Hierdoor blijvend de verhalen authentiek en waarachtig. De workshops worden gegeven op 4 avonden in januari 2015 in Theater Zuidplein, Rotterdam (definitieve data worden nog bekend gemaakt).

Wil je je verhaal aan ons kwijt? Dan verzoeken wij je het volgende aan ons te sturen:
1.       Korte impressie van het verhaal (dat zich in Nederland moet afspelen). Denk hierbij aan: in welke omgeving speelt het zich af, wie waren er bij aanwezig, waar ging het in de kern om, wat deed de ervaring (als u er op terugkijkt) met u?
2.       Korte motivatie waarom je je verhaal met anderen wil delen
3.       Je naam, adres, woonplaats, leeftijd, telefoonnummer, emailadres
4.       (pas)foto van jezelf
5.       Aangeven welke culturele identiteiten het beste bij je passen?
6.       S.v.p. ook opgeven of je werkt (in loondienst of eigen bedrijf) of dat je studeert of huisvrouw bent (of een combinatie van die mogelijkheden)
7.       Aangeven of je uitgenodigd zou willen worden voor de workshops: ja/nee
8.       Indien nee: of wij gebruik mogen maken van je verhaal in onze theaterproductie: ja/nee
8.       Indien ja: op welke van bovengenoemde workshopdag(en) je beschikbaar kunt zijn
(Let op: verhalen over hijab ervaringen worden niet uitgekozen. We zijn op zoek naar verhalen over jouw leven!)

Heb je vragen over bovenstaande of over Hijabi Monologen Nederland? Neem dan vooral contact met ons op via: hijabimonologen@stage-z.nl. Vind je jezelf niet geschikt, maar ken je vrouwen die dat wel zijn, informeer hen dan s.v.p. over deze oproep.


CONCEPT EN NEDERLANDS TEAM

Hijabi Monologues komt oorspronkelijk uit De Verenigde Staten naar een idee van Sahar Ullah, Zenat Rahman en Dan Morrison (zie voor meer informatie www.HijabiMonologues.com). Hijabi Monologen Nederland is onderdeel van Hijabi Monologues Europe en wordt door Stage-Z geproduceerd in samenwerking met British Council. Dit is een Engelse organisatie die creatieve projecten initieert tussen verschillende landen om het onderling vertrouwen van de bewoners van en in die landen te vergroten. British Council heeft de Amerikaanse Hijabi Monologues naar Europa gehaald. Het Nederlandse artistieke team bestaat uit artistiek leider Rajae El Mouhandiz (zangeres, platenproducent, korte filmmaker), Elike Roovers (regisseur), Anouk Saleming (scriptwriter) en Morgana Machado Marques (theatervormgeving/visual artist). Klik hier voor achtergrondinformatie over deze makers. En verder werken mee: productieleiding/financiering: Britt Arp/Arpeggio; marketing: Theater Zuidplein/Joyce van Dongen en Debbie Kartadiwirja; zakelijk leiding: Doro Siepel.

Facebook