Stage-Z

Maakt theater dat je raakt

De Hijabi monologen verhalenwedstrijd 2015 gaat internationaal!

Ben je een moslim vrouw die van schrijven houdt? Bezocht je één van Hijabi Monologen voorstellingen en voel je je geïnspireerd om jouw verhaal te delen? Wil je jouw verhaal opgevoerd zien worden voor een internationaal publiek door een ervaren actrice? Doe dan mee aan de Hijabi monologen verhalen wedstrijd 2015! De jury bestaat uit een vertegenwoordiging van de theatermakers van Hijabi Monologen (in samenwerking met de British Council) uit de Verenigde Staten, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Indonesië.

HIJABI MONOLOGUES PEACOCK THEATRE 09032012

Schrijvers moeten hun inzendingen voor vrijdag 31 juli 2015 indienen. Dit kan door jouw monoloog te e-mailen naar hm.storycontest@gmail.com met het onderwerp “HM verhaal Contest 2015, [plaats], [land].

Nadat de jury’s de winnaars hebben aangewezen, zullen de winnende verhalen worden gedeeld via YouTube, verteld door ervaren Hijabi monologen vertellers. Winnende verhalen kunnen wellicht worden opgenomen in The Hijabi Monologues Story Bank **

Voor wedstrijdregels en verdere details, zie hieronder.

Wedstrijdregels en richtlijnen

Wanneer je jouw verhaal verzendt, moet je in de hoofdtekst van jouw e-mail opnemen:

 1. een bevestiging dat de monoloog origineel is en geheel afkomstig van jou. Jij bent de huidige, exclusieve en enige eigenaar van alle rechten, titel en belangen in en op het verhaal.
 2. een bevestiging dat de monoloog niet eerder is gepubliceerd, niet gebruikt is in een bloemlezing of de winnaar is van een andere wedstrijd
 3. een bevestiging dat de monoloog een waar gebeurd verhaal is.

BELANGRIJKE opmerking: Je mag fictieve namen gebruiken ter bescherming van de identiteit van de betrokkenen in jouw verhaal. Wanneer je dit doet, vermeld dan bij het indienen van jouw monoloog “namen van personen en plaatsen zijn fictief.”

Zo lever je je verhaal aan

 1. één (1) inzending per persoon (één monoloog).
 2. inzending indienen als Microsoft Word (.doc) document.
 3. de monoloog moet opgemaakt zijn met regelafstand 2 en niet meer dan 750 woorden of 3 pagina’s bevatten; geschreven in het Engels of in het Nederlands (vergezeld van een Engelse vertaling).
 4. contact informatie (naam, e-mail adres, telefoonnummer, Skype ID indien beschikbaar) op het voorblad vermelden.
 5. Gelieve de titel van jouw monoloog als koptekst aan de bovenkant van elke pagina plaatsen.
 6. Gelieve paginanummers op te nemen aan de onderkant van elke pagina: 1 van 3, 2 van 3 etc.
 7. Indienen van jouw monoloog door te e-mailen naar hm.storycontest@gmail.com met het onderwerp “HM verhaal Contest 2015, [plaats], [land].”
 8. inzendingen die niet voldoen aan de vereiste indeling, zoals hierboven beschreven, worden niet in behandeling genomen.

3

Hijabi Monologen Gids & Tips

 1. de hijab is visueel aanwezig (op het podium) maar in het verhaal niet het belangrijkste onderwerp. Dit project gaat niet over het verklaren waarom een moslimvrouw wel of niet een hoofdoek draagt. Echter, verhalen over de eerste dag dat je jouw hijab droeg naar je werk; over die keer dat jouw vijf jaar oude zoon besloot naar school een hijab te dragen om op zijn moeder te lijken; over die perfecte paarse hijab die je altijd draagt voor het gebed; etc. kunnen wel worden ingezonden.
 2. in het alledaagse (d.w.z. een diner met je schoonouders, het schrijven van een brief, het moment van frustratie wanneer je geen bijpassende sokken kunt vinden, een moment van angst als de lichten uitgaan, enz.), kan een prachtig verhaal zitten. Sommige van de beste verhalen weerspiegelen het buitengewone in het zeer gewone.
 3. specifieke details en lokale verwijzingen naar een school, een buurt of een stad zijn een groot pluspunt. Ga ook het gebruik van regionaal specifieke, cultureel specifieke en/of islamitische gezegden niet uit de weg.
 4. verhalen over seksualiteit zijn prima, maar houd er rekening mee dat seksualiteit m.b.t. islamitische vrouwen een populair onderwerp voor voyeurisme is. In populaire Europese en Noord-Amerikaanse literaire- en visuele kunsten worden Moslim vrouwen vaak beschreven als exotisch, hyper-seksueel, aseksueel en/of seksueel onderdrukte. Wees creatief!
 5. als oefening kun je de onderdelen in jouw verhaal die specifiek voor de stem van de verteller bedoelt zijn markeren. Markeer vervolgens de “universele” elementen. Beide elementen zijn belangrijk.
 6. Lees jouw monoloog hardop. Het moet klinken als een verhaal – en niet als een campagne toespraak, advertentie, preek en/of poëzie, hoewel je deze retorische stijlen wel kan integreren in de stemmen van de karakters. Vraag jezelf af: “Kan dit worden uitgevoerd door een actrice?”
 7. Wanneer je je afvraagt hoe jouw verhaal overeenkomt en/of afwijkt met de bestaande Hijabi monologen (basis) verhalen kijk dan eens naar:
  https://www.youtube.com/user/TheHijabiMonologues
  https://www.youtube.com/user/HijabiMonologuesEuro

Foto3 bijgesneden carroussel

** Wat is The Hijabi Monologues Story Bank?

The Hijabi Monologues productie is een op maat gemaakte serie van kern monologen geschreven door Sahar I. Ullah, tezamen met lokale verhalen verzameld door middel van verhalenwedstrijden en/of workshops, waarvan sommige zijn opgenomen in de HM Story Bank. The Hijabi Monologues Story Bank monologen zijn originele werken en komen in aanmerking voor opname in de toekomstige HM voorstellingen. Schrijvers van deze monologen zijn o.a. Kamilah A. Pickett, Komita Carrington, Kiran Tahir, Rima Zalghout, Rafiah Jones en Laila Achmad. Niet alle wedstrijd winnaars of lokale monologen opgevoerd in de afgelopen shows zijn opgenomen in de HM Story Bank.

Inschrijven op de nieuwsbrief van Hijabi Monologues (Engelstalig).

Foto4

British Council
Hijabi Monologues Europe is managed in partnership with the British Council.