Stage-Z

Maakt theater dat je raakt

Gratis workshops ‘Theatermonoloog schrijven’

Denk je wel eens: “Ik heb een mooi verhaal in mijn hoofd over iets uit mijn leven. Ik zou dat best onder de aandacht willen (laten) brengen.” Of denk je: “Dat verhaal van mijn hijab dragende buurvrouw (of zuster, moeder, vriendin, etc.) zou echt eens voor het voetlicht moeten komen”. Dan zijn wij op zoek naar jou!

We zoeken herkenbare, eigentijdse en wereldlijke levensverhalen van/over hijab dragende vrouwen van alle leeftijden en culturele achtergronden. Verhalen van hijabi’s zelf of over hen via familie, vrienden, buren (zolang de persoon in kwestie maar haar toestemming geeft). Uit het leven gegrepen ervaringen over het dagelijks leven in Nederland. Het gaat nadrukkelijk niet over de motieven om een hijab te dragen, maar wel over het dagelijks leven van een hijab dragende vrouw in Nederland. Lees hier de vrije bewerking van ‘I’m tired’ van Sahar Ishtiaque Ullah door Anouk Saleming. Wil jij jouw verhaal met ons delen? Meld je dan aan via het inschrijfformulier!

Gratis workshop ‘Theatermonoloog schrijven’
Je gaat van jouw eigen verhaal of dat van jouw hijab dragende familielid, vriendin, buurvrouw een theatermonoloog maken. Hoe kies je een goed onderwerp? Hoe bouw je een monoloog op? Welke middelen kan je daarbij inzetten en hoe blijft die ene stem op het toneel eigenlijk boeiend? Aan het eind van de workshop dragen jij en de andere deelnemers jullie herschreven monologen aan elkaar voor.

Jouw verhaal onderdeel van internationale verhalenbibliotheek
Jouw verhaal kan deel gaan uitmaken van de Wereldbibliotheek van Hijabi Monologues en internationaal gedeeld worden met publiek in Europa en over de hele wereld. Na de workshops wordt een selectie van de Nederlandse verhalen (als je dat wilt en als diegene wiens verhaal het is het wil) tijdens een Internationale verhalenwedstrijd van Hijabi Monologues beoordeeld door de oprichter en artistiek leider van Hijabi Monologues, Sahar Ulla en anderen op het Hijabi Monologues hoofdkantoor in de VS. De verhalen van de winnaars van de internationale wedstrijd zullen worden opgenomen in de Wereldbibliotheek van Hijabi Monologues en worden uitgevoerd door Hijabi Monologues actrices op YouTube (zie Hijabi Monologues en Hijabi Monologues Europe via www.youtube.com).

Workshopdocent is Anouk Saleming
De workshops in Rotterdam worden gegeven voor Anouk Saleming, o.a. toneelschrijfster ‘Hijabi Monologen Nederland’. Met groot respect en liefde voor het oorspronkelijke verhaal hertaalde zij de verhalen van de hijabi’s die meespelen in de voorstelling en enkele verhalen uit de hijabi wereldbibliotheek van ‘Hijabi Monologues’ tot prachtige toneelteksten.

Data workshops en AANMELDEN
De workshops vinden plaats in Theater Zuidplein (Rotterdam) op maandag 8 juni 2015 (18:00 – 22:00 uur) en in Theater Dakota (Den Haag) op dinsdag 9 juni 2015 (18:00 – 22:00 uur).

Er is plek voor in totaal 40 vrouwen. Je kunt je aanmelden middels het inschrijfformulier. Aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. Je krijgt van ons bericht of je bent toegelaten en op welke datum.