Stage-Z

Maakt theater dat je raakt

Zoë Cochia van galerie NIFFO wint Doro Siepelprijs

De Doro Siepelprijs is op zondag 16 september jl. voor de tweede keer uitgereikt tijdens de opening van het culturele seizoen 2018-2019. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan culturele organisaties of personen die zich hard maken voor het aantrekken van nieuwe groepen bezoekers. Galerie NIFFO, een artistieke broedplaats van de Afrikaanderwijk is dit jaar winnaar van De Doro Siepelprijs. Wethouder Kasmi overhandigde deze aan Zoë Cochia, eigenaar van NIFFO en “moeder van Zuid”.

De jury meldde: “NIFFO heeft zich ontwikkeld tot een centraal ontmoetingspunt in de wijk. Zoë Cochia wordt door de jury gezien als de moeder van de Afrikaanderwijk, een ‘one (wo-)man army’ in het bij elkaar brengen van kunst, talent en wijkbewoners.”

Zoë runt met veel passie de galerie NIFFO en is vastberaden om het hokjesdenken daar buiten te houden. Met die gedachte is NIFFO uitgegroeid tot een ware vrijplaats, die jongeren uit heel Rotterdam weten te vinden. Een plek voor ontmoeting, inspiratie, verbinding en talentontwikkeling.

Haar inspanningen om kunst en cultuur laagdrempelig te maken voor kwetsbare doelgroepen en jongeren wordt nu beloond met de Doro Siepelprijs. De prijs bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van 10.000 euro voor het maken van een project die de uitgangspunten van de prijs eer doet.

De prijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Doro Siepel, oud directeur van Theater Zuidplein. Zij heeft zich jarenlang vol passie en energie ingezet om een afspiegeling van de maatschappij te bereiken, het theater toegankelijk te maken voor alle lagen en culturen van de samenleving, het aantrekken van nieuwe bezoekers, het tonen en maken van nieuw cultureel aanbod en het creëren van een wisselwerking tussen de culturele instelling en haar omgeving.